Plasthouse kouluttaa muoviputkistojen asentamiseen ja hitsaamiseen liittyvissä asioissa, alkaen materiaalivalinnasta aina käytännön hitsauskursseihin. Teemme työtä niin tehtaiden ja projektien hankkijoiden, kuin myös prosessilaitteita valmistavien ja asentavien yritysten kanssa.
Määräykset ja turvallisuusvaatimukset kemikaaliputkistoissa ovat vaativia, mutta muoviputkistojen osalta yllättävänkin heikosti määriteltyjä. Vaatimukset sinällään ovat selkeitä, mutta hyväksyttäviä tapoja täyttää vaatimukset ei ole esitetty, pelkästään vaatimukset (metallipuoli on valovuoden edellä muoveja).
Työssämme törmäämme jatkuvasti tilanteisiin, joissa sääntöjä pitää tulkita ja soveltaa eri osapuolien kesken ja selkeiden ohjeiden puute on aiheuttanut paljon päänvaivaa, monta selvitystä ja monta maksullista työtuntia. Kun hyväksyttäviä tapoja ja menetelmiä täyttää vaatimukset ei ole esitetty se on tuonut moneen projektiin lisää kiemuroita ja harmaita hiuksia. Hyväksytyt menetelmät ovat yritys- ja projektikohtaisia, jolloin vaikkapa hitsaajan pätevyys pitää osoittaa erikseen joka työmaalla ja toisistaan poikkeavin tavoin. Tällainen käytäntö hukkaa rahaa ja energiaa vähän jokaisessa projektissa.
Hyväksytyt menetelmät ovat yritys- ja projektikohtaisia, jolloin vaikkapa hitsaajan pätevyys pitää osoittaa erikseen joka työmaalla ja toisistaan poikkeavin tavoin
Säännöt ovat vaativia ihan aiheesta, kun miettii minkälaisia aineita putkistoissa eri tehtailla kulkee. Jos putkistossa tulee vuotoja tai rikkoutumisia, niin niistä luetaan lehdestä – ja usein ihan livenä yleisistä vaaratiedotteista. Mutta se mikä jurppii on se, kun näkee hukkaan heitettyä rahaa, kun vaatimuksien täyttämiseen käytetään mitä mielikuvituksellisimpia keinoja. Kun on nähnyt useita projekteja eri ympäristöissä, on helppoa nähdä, kuinka paljon jouhevammin eri vaatimukset voitaisiin toteuttaa ja kuinka paljon yhteneväiset toimintamallit säästäisivät kaikkien aikaa ja rahaa.
Meille yksi tämän kevään hienoimmista jutuista on, että saimme Muoviteollisuus Ry:n kanssa järjestettyä työryhmän, joka tulee julkaisemaan oppaan muoviputkistojen käytöstä kemikaaliputkistoissa. Nimenomaan hitsausmenetelmien ja työntekijöiden pätevöintiin, sekä muoviputkistojen kiinteiden liitosten vaatimuksiin liittyen. Oppaan työryhmässä ovat mukana Tukes, Muoviteollisuus Ry, tarkastuslaitokset (esim. Inspecta, Dekra ja Pätewin), ja me sitten asiantuntijan roolissa ja kirjoitustyötä tekemässä. Tuossa oppaassa esitetään selkeästi tapoja täyttää kemikaaliputkien turvallisuusvaatimukset myös muoviputkistoilla.
Opas on tällä hetkellä raavittuna kasaan ja työstettynä niin pitkälle, että oppaan tiimoilta järjestämme seminaarin 13.5. Valkeakoskella: seminaarissa esittelemme oppaan ja haemme kommentteja, tarkennuksia ja ideoita lopulliseen, alkukesällä julkaistavaan versioon.
Toivottavasti saamme paljon kemikaaliputkistoihin liittyvää väkeä paikalle eri puolilta toimintaa; tehtaat / loppukäyttäjät / kunnossapitoyritykset / projektijohto / suunnittelutoimistot, sekä valmistavat yritykset (laiterakentajat, jotka valmistavat / asentavat putkistoja).
Karkeasti esitettynä:
- Kemikaaliputkistot tulee aina valmistaa vähintään PED l -luokan vaatimuksia vastaavasti
- Muoviputkistojen osalta on ollut tilanne, jossa PED I -luokan vaatimuksia vastaavat menettelyt ovat olleet määrittelemättä / hyvin löyhästi määriteltyinä ja siten eri työmaiden / projektien / yritysten vaatimukset ovat olleet keskenään kovin erilaisia ja esimerkiksi hitsaajien pätevyys on jouduttu todistamaan hyvin eri tavoin per työmaa (eikä voitu käyttää yhden projektin pätevyysmenettelyä toisessa projektissa, vaan aina on aloitettu alusta)
- käytännössä kestomuoviset putkistot ovat lähes aina PED I-luokan putkistoja (tietenkin on poikkeuksia korkeammissa luokissa, mutta vähän), eli muoviputkistojen osalta nämä määrittelyt ovat erittäin olennaisia
- Uusi opas käsittelee nimenomaan tätä aihetta ja selventää ja opastaa käytännöissä
- Opas esitellään ensimmäistä kertaa seminaarissa 13.5. Valkeakoskella
Kirjoittaja Martti Luhtalalla on yli 10 vuoden kokemus muovien saralta niin jakelu- kuin laiterakennusyrityksistä. Viimeiset vuodet Martti on seurannut muovialan keskustelua liikkeenjohdon konsulttina omassa yrityksessään Haastava Consulting Oy:ssä.